Pretraživanje

Opis

PROJEKT GERONTOLOŠKI CENTRI GRADA ZAGREBA - MODEL AKTIVNOG I ZDRAVOG STARENJA U GRADU ZAGREBU
 
U nastojanjima većeg obuhvata korisnika, Grad Zagreb je 2004. g. započeo s Projektom gerontološki centri Grada Zagreba (u daljnjem tekstu: Projekt) kao pilot projektom u domovima za starije osobe Maksimir, Medveščak i Trnje, a 2005. i 2006. s provođenjem Projekta započelo je još šest domova za starije osobe kojima je osnivač Grad Zagreb.
 
Idejni tvorci Projekta su Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i Centar za gerontologiju Zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba (današnji Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“).
Provodi se kontinuirano već petnaestu godinu u 9 od postojećih 11 domova za starije osobe koji su u nadležnosti Grada Zagreba, na 50-tak lokacija na području svih gradskih četvrti za oko 7 000 starijih sugrađana godišnje.
 
Programi i aktivnosti Projekta su namijenjeno prvenstveno starijim sugrađanima koji žive u vlastitim domovima i nisu uključeni u institucijski oblik zbrinjavanja. Sve usluge i aktivnosti su za korisnike besplatne, a sredstva za provođenje Projekta osigurana su u proračunu Grada Zagreba.
 
Cilj Projekta je razvoj humanijih i racionalnijih oblika skrbi, pronalaženje primjerenih aktivnosti u odnosu na dob, kojima osobe starije dobi usvajaju nove zdravije stilove života i ponašanja u cilju unapređenja zdravlja i funkcionalnih sposobnosti. Također, cilj je omogućiti osobama starije životne dobi što duži ostanak u krugu obitelji, susjedstva i poznatoj okolini kroz osiguranje dodatnih aktivnosti u skrbi za starije osobe što uvelike poboljšava kvalitetu njihova života.