Pretraživanje

Nedovršene priče iz mladosti mogu se dovršiti u mirovini – Stjepan Kulfa (58)


Stjepan Kulfa jedan je od najmlađih korisnika u Domu za starije osobe Trnje, a zasigurno i jedan od najkreativnijih. U njegovoj domskoj radionici razgovarali smo o životu, drvorezbarstvu, kojim se bavi od djetinjstva, i o tome kako kreativnošću ispunjava umirovljeničke dane.
Stjepan je rođen u Krapini, a već godinama živi u Zagrebu. Na njegove životne izbore utjecala je i mišićna distrofija. Ona ga nije spriječila da se bavi rezbarenjem i da uživa u životu, a aktivan je član Društva distrofičara. Kada je početkom devedesetih upoznao suprugu, prestala je njihova kreativna stanka i oboje su se vratili stvaralaštvu. Stjepan rezbarenju, a supruga slikarstvu. Najviše rezbari jaslice i ostale predmete sakralne tematike, a član je i Udruge jasličara. Stjepanovo umjetničko stvaralaštvo i kvalitetu prepoznali su struka i mnogobrojni posjetitelji izložbi koji su se imali priliku diviti njegovim radovima. Stjepanova supruga preminula je prije dvije godine, a on je od tada u Domu i upravo ga rezbarenje zaokuplja većinu vremena, katkad i petnaest sati dnevno, te mu pruža mir. Najviše voli sam proces izrade i to što ''ni iz čega'' stvara nešto.
U domu je velika dobna razlika između njega i velike većine, no ipak je pronašao prijatelje s kojima može razgovarati o temama od zajedničkog interesa. Aktivan je Stjepan i u pjevačkom zboru te je uključen u različite domske aktivnosti. Sudjeluje u kreativnim radionicama te rado s domskim kolegama gleda nogometne utakmice. Na njega je poseban dojam ostavila i radionica bubnjanja, koja ga je oduševila, a bila je izvrsno posjećena. U domu postoji mnoštvo radionica, ali Stjepan napominje da korisnici od njih zaziru ako ih se dovoljno dobro ne zainteresira.
''Neki hobiji i interesi iz mladosti mogu zaživjeti u mirovini. Ne treba se bojati, treba samo imati dovoljno volje i prepoznati kakve su mogućnosti da se u nekom obliku aktivnosti zadrže. Svatko od nas nešto je volio u mladosti, svatko ima nedovršenih priča i poslova i sada je pravo vrijeme da ih se ponovno primimo'', zaključuje Stjepan, za kojega teška progresivna bolest i sve životne okolnosti nisu prepreka za umjetničko i kreativno izražavanje.