Pretraživanje

Svečana premijera „Lizistrate“ u Domu za starije osobe Maksimir

U Domu za starije osobe Maksimir održana je svečana premijera grčke komedije „Lizistrata“, u srijedu, 12. prosinca 2018. godine u popodnevnim satima. Posebnost je predstave projektna suradnja na temu „Umjetnost i kultura 54+“ između Hrvatskog narodnog kazališta i Doma za starije osobe Maksimir, a financirana je sredstvima Europskog socijalnog fonda. 

Glumci, pjevači i plesači korisnici su tog doma i Gerontološkog centra Maksimir. Sudjelovalo je 30 korisnika, podijeljenih u grupe zbora, plesa i drame, pod vodstvom stručnog osoblja HNK-a: dramaturginje Sanje Ivić, opernih solista Branke Sekulić i Tvrtka Stipića, koreografkinje Ljiljane Gvozdenović te korepetitora Vjekoslava Babića.
Korisnike je dočekao pravi „zvjezdani“ tretman: osigurana im je šminka, frizura i kostimi. Uzbuđenje pred premijeru bilo je na vrhuncu: stizali su buketi, unuci i djeca, radile su kamere, davali se intervjui.
Korisnici doma u ovoj su se ulozi snašli poput pravih profesionalaca, a za premijeru se tražilo mjesto više. Više od 150 osoba pogledalo je predstavu rađenu prema Aristofanovoj komediji.
Glumci, pjevači i plesači vješto su pokazali kako izbjeći rat uz pomoć ženske domišljatosti i mudrosti, a publika ih je nagradila gromoglasnim pljeskom.
No to nije bio kraj. Kako i doliči pravoj premijeri, održan je bogat domjenak na kojem se uz druženje nazdravilo za buduće uspjehe ove nove kazališne družine. Dogovoreni su novi termini predstave i, kako se čini, najveće pustolovine tek slijede.
Novosti