Pretraživanje

Četiri načina na koja seniori mogu obogatiti društveni život

Suprotno predrasudama koje mnogi imaju, umirovljenički dani mogu biti iznimno ispunjeni i aktivni. Umirovljenicima su na raspolaganju mnogobrojne aktivnosti, a uz neposredan kontakt s vršnjacima, za njih je tu i online svijet. Ako vam nedostaje ideja kako obogatiti društveni život i opet se osjećati uključeno u zajednicu, nastavite čitati.
Četiri načina na koja seniori mogu obogatiti društveni život
 
  1. Priključite se najbližem gerontološkom centru
Projekt s gerontološkim centrima grada Zagreba započeo je 2004. godine, a od 2006. provodi ga devet domova za starije osobe. Aktivnosti gerontoloških centara uključuju pomoć u zadovoljavanju egzistencijalnih potreba, posudionicu ortopedskih pomagala i savjetovanje te sportsko-rekreativne, kulturno-zabavne i radno-kreativne aktivnosti. Korisnici gerontoloških centara uče strane jezike, pjevaju, plešu i glume, bave se sportskim aktivnostima poput nordijskog hodanja, aerobika ili joge te se uz sve navedeno odlično zabavljaju i druže s vršnjacima.
  1. Povežite se putem Šprehalice
Šprehalica je najzabavniji dio portala najmudriji.hr. To je internetska platforma za povezivanje starijih Zagrepčana koji žele dodatno ispuniti svoju svakodnevicu i stvarati prijateljstva u virtualnom svijetu. Dovoljno je registrirati se i opisati svoje interese – i virtualno druženje može početi! Nakon što u nekoliko koraka kreirate svoj profil na Šprehalici, moći ćete pregledavati popis ostalih članova i ondje pronaći zanimljive sugovornike. Komunikacija se odvija pisanim putem, što dodatno olakšava druženje onima koji većinu vremena provode u zatvorenom prostoru ili im je kretanje otežano. Uz Šprehalicu nitko nije sam!
  1. Upišite tečaj za seniore na Pučkom otvorenom učilištu
Pod sloganom „Obrazovanje seniora tajna je dugovječnosti“, Pučko otvoreno učilište u Zagrebu organizira različite tečajeve i radionice za pripadnike treće životne dobi, a provodi i različite izvannastavne aktivnosti, poput zajedničkih odlazaka na izložbe ili slušanja zanimljivih putopisnih tribina.
  1. Sudjelujte u umirovljeničkim udrugama i organizacijama
Umirovljeničkim udrugama cilj je poboljšati uključivanje starijih osoba u život zajednice i tako ublažiti njihovu socijalnu izoliranost. Udruge su oformljene u gotovo svim zagrebačkim kvartovima, a najpoznatija i najmnogobrojnija organizacija je Matica umirovljenika Grada Zagreba, koja više od 60 godina djeluje u sustavu zajednice Matice umirovljenika Hrvatske. Svojim članovima Matica omogućuje uključivanje u kulturno-umjetnička društva, čime postaju aktivni članovi raznih sekcija, jednodnevne i višednevne zajedničke izlete, program pomoći i samopomoći u kući, svladavanje poznavanja rada na računalu, besplatne pravne savjete, medicinska i druga predavanja te redovito mjerenje tlaka i šećera i drugo.