Pretraživanje

Kako se zaštititi od prijevara na društvenim mrežama?

Aktivno korištenje društvenim mrežama u starijoj dobi ima mnogobrojne prednosti. O nekima od njih pisali smo u članku Zašto su društvene mreže sve privlačnije starijim osobama?. Ipak, važno im je uvijek pristupati s dozom opreza. Internetske prijevare nisu rijetkost, a stariji su građani, nažalost, najčešće oni koji to osjete na svojoj koži.
Kako se zaštititi od prijevara na društvenim mrežama?
 

Katkad se radi o smanjenom oprezu, katkad o prevelikom povjerenju, a katkad o neznanju da su prijevare na društvenim mrežama uopće moguće. U nastavku donosimo pet načina na koje se možete zaštititi i uživati u digitalnom svijetu bez negativnih posljedica.

1. Ne razgovarajte s osobama koje se kriju iza neobičnih nadimaka i fotografija

Ako vam se javi osoba koja na svojem profilu ima fotografiju koja ne prikazuje lice, nije izoštrena ili je općenita i ne može se povezati s konkretnom osobom ili je uopće nema, ako se na društvenoj mreži prijavila s neobičnim nadimkom pokraj kojeg ne piše i njezino puno ime, ignorirajte njezin zahtjev za prijateljstvom. Mnogo je onih koji putem lažnih profila traže najranjivije građane. Kada ih pronađu, jave im se s različitim pričama, ali uglavnom se radi o tome da se navodno nalaze u teškoj situaciji i da im je potrebna novčana pomoć. Također, mogu se ponuditi da oni vama pruže pomoć i zatraže vašu kućnu adresu. To su znakovi pokušaja prijevare koje ne smijete ignorirati.

2. Obratite se osobama od povjerenja

Ako se i dogodi da se na vašem popisu prijatelja nađe netko tko ondje ne bi trebao biti, znajte da takve osobe uvijek možete ukloniti s popisa, a ako je potrebno, čak i blokirati. Ako vam netko ne da mira i ako vam šalje poruke neprimjerena sadržaja, uvijek imate mogućnost da ga u nekoliko jednostavnih klikova spriječite u tome. Pojave li se poteškoće prilikom pokušaja uklanjanja osobe ili osoba s popisa prijatelja, zamolite nekog od povjerenja da vam pomogne u tome, primjerice djecu, unuke ili socijalne radnike u domu.

3. Nikomu nikada ne otkrivajte osobne podatke

Podaci poput adrese stanovanja, broja telefona, broja računa ili datuma rođenja mogu poslužiti za razne prijevare – od fizičkih do krađe identiteta. Kako se ne biste doveli u velike probleme, te podatke možete ostaviti samo prilikom registracije na društvenim mrežama na kojima je navedeno da su vaši podaci sigurni i da se neće dijeliti s trećim stranama. Ako takve podatke od vas zatraži privatna osoba koja vam se javila porukom na nekoj od platformi kojom se koristite, ni pod kojim uvjetima joj ne ostavljajte osobne podatke, čak i ako vam da naizgled dobar razlog za to.

4. Upotrebljavajte snažne lozinke

Prilikom registracije na društvene mreže upotrebljavajte snažne, dugačke lozinke koje sadržavaju kombinaciju slova i brojeva. Neka lozinka nikad ne uključuje vaše ime, datum vašeg rođenja, pinove za kartice ili nešto čega se lako možete dosjetiti. Ako je potrebno, svoje lozinke zapišite na komad papira i sačuvajte na mjestu na kojem ih nećete izgubiti. Na papir zapišite samo lozinku, ali ne i za što se tom lozinkom koristite, kako je netko ne bi pronašao i s lakoćom se prijavio na vaše profile na društvenim mrežama.

5. Ne nasjedajte na informacije da će se korištenje besplatne društvene mreže početi naplaćivati

Ako nije izričito naznačeno, društvene mreže su besplatne za korištenje, barem one koje okupljaju najveći broj korisnika, poput Facebooka ili Instagrama. Neke specijalizirane društvene mreže se u potpunosti ili djelomično naplaćuju (recimo, društvene mreže za poslovno povezivanje imaju

mogućnost premium članstva), ali to najvjerojatnije nije slučaj s mrežama s kojima ćete se vi susresti i zato se ne brinite da će vam pristup ikada biti naplaćen. Ako dobijete obavijest o tome da se neka društvena mreža odjednom počinje naplaćivati, provjerite od koga je ona stigla. Ako se ne radi o službenoj, svima dostupnoj, transparentnoj obavijesti, riječ je o pokušaju prijevare. Takve poruke uglavnom sadržavaju upozorenje da će vam se profil na društvenoj mreži ugasiti ako ne uplatite određeni iznos na neki račun. Mnogi povjeruju, zauvijek ostanu bez novca i, nažalost, prekasno shvate da su prevareni. Često više nema načina da se oni koji su vas prevarili pronađu jer se koriste lažnim profilima ili vas blokiraju nakon što im vaš novac stigne na račun.

Pripazite na ovih pet važnih smjernica, ali i razmišljajte kao da ste u stvarnom svijetu i radije provjerite s poznatim osobama bilo koju situaciju koja vam se dogodila, prije no što požalite.