Pretraživanje

Filmski kritičari 54+ na druženju i učenju u kinu Europa

Stariji zagrebački ljubitelji i poznavatelji sedme umjetnosti dobili su program po svojoj mjeri. Naime, kino Europa pokrenulo je projekt Filmski kritičari 54+ kojem je cilj uključivanje osoba starijih od 54 godine u kulturne i umjetničke aktivnosti koje se provode u sklopu različitih filmskih programa tog poznatog zagrebačkog kina.
Filmski kritičari 54+ na druženju i učenju u kinu Europa
Grupa Filmski kritičari 54+ tako okuplja 20 osoba starijih od 54 godine koje se redovito nalaze u kinu Europa na radionici filmske kritike i filmskim projekcijama. Naime, projekt će osposobiti 20 osoba koje će kao ambasadori filmskih programa nastaviti djelovati i nakon završetka projekta te zajedno s vodstvom kina Europa aktivno sudjelovati u kreiranju i osmišljavanju filmskih programa za svoju dobnu skupinu.
Sudionici projekta proći će radionicu u pet tematskih cjelina i osam filmskih projekcija, uz razgovor o svakom odgledanom filmu. Razgovori se sastoje od analize filma i njegovih dijelova (režija, kamera, montaža, zvuk, tema...). A najzanimljiviji dio vjerojatno će biti pisanje kritike odgledanog filma, uz mentorstvo i potporu voditeljice radionice. Filmske kritike prikupit će se i objaviti na mrežnim stranicama kina Europa i u tiskanom izdanju, kako bi pomogle u promociji filma, posebice među vršnjacima polaznika radionice.
Kako navode iz kina, istražili su probleme i potrebe ciljne skupine te utvrdili da su najčešće prepreke za uključivanje u kulturno-umjetničke aktivnosti i programe nedovoljna obaviještenost o ponudi filmskih sadržaja, praktična i, važnije, financijska dostupnost sadržaja te nedovoljno razvijena svijest o važnosti kulture u prevenciji socijalne isključenosti. Također, sadržaj kulturnih aktivnosti nerijetko je slabije prilagođen toj ciljnoj skupini.
Projekt je relevantan samim time što su u kinu Europa prepoznali važnost kreativnosti u zdravom starenju te mentalnom i fizičkom zdravlju pojedinaca, pa su odlučili krenuti od sebe i potaknuti pozitivne promjene koje će mnogo značiti zagrebačkim seniorima.
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a trajat će do lipnja 2019. godine.
Izvor: Kino Europa