Pretraživanje

Korisni savjeti kako se zaštititi od požara i životni prostor učiniti sigurnijim

Sigurnost doma svima je važna i uvijek je dobro biti na oprezu. Jedna od opasnosti koja prijeti svakom domu je i opasnost od požara. U nastavku donosimo korisne savjete kako se zaštititi od požara te životni prostor učiniti sigurnijim.
Korisni savjeti kako se zaštititi od požara i životni prostor učiniti sigurnijim
Ako ste pušač koristite velike i duboke pepeljare. Smočite čikove i pepeo prije nego ih bacite u smeće. Nikad ne pušite u krevetu ili naslonjaču, naročito ako ste jako pospani. Ako pak koristite grijalice, osigurajte im dovoljno prostora. Ne zadržavajte se ispred grijalica i maknite apsolutno sve zapaljive stvari ispred njih barem 3 metra (odjeću, obuću, zapaljive tekućine). Ne zaboravite isključiti grijalice iz struje kada su zagrijale prostor ili ako idete spavati.
Budite pažljivi i dok kuhate. Preporuka je da nosite majice s kratkim, ''zafrknutim'' ili uskim rukavima. Nikad ne ostavljajte jelo na kuhalu ili plameniku bez nadzora. Ako vam posudu ili hranu zahvati vatra, lagano poklopite poklopcem i ugasite kuhalo ili plamenik. Ako vam vatra zahvati odjeću stanite, ne trčite, legnite na pod i kotrljajte se. Legnite na pod, odnosno pločice, pokrite rukama lice i kotrljajte se kako biste ugasili plamenove vatre. Ako to niste u stanju napraviti pokrijte zapaljena mjesta dekom ili prekrivačem. Kada u pitanju manje opekline uronite ih u hladnu vodu na 10-15 minuta.
Još jedna mjera opreza su i dimni alarmi koji mogu život. Ako postoji mogućnost, dimne alarme imajte u prostorijama u kojima spavate te na hodniku svake etaže. Testirajte ih svaki mjesec, a godišnje barem jednom mijenjajte bateriju. Isplanirajte i nekoliko puta provjerite put za evakuaciju, odnosno bijeg. Najbolji način je da osigurate dva izlaza iz svake sobe u stanu ili kući. Ako dogodi požar izađite van i tamo ostanite, ne vraćajte se u stan ili kuću po stvari.
Brojevi za pozive u hitnosti moraju biti na istaknutom mjestu u stanu ili kući, uvijek vidljivi i blizu telefonskog aparata. Ako se koristite mobitelom, imajte brojeve u adresaru. U slučaju požara ne zovite iz gorućeg stana već to učinite kada ste na sigurnom. U situaciji kada se jedno vrijeme ne možete dizati iz kreveta osigurajte si telefon, dojavljivač ili mobitel u sobi, pokraj kreveta.
Ovo su mali savjeti koji mogu biti od velike koristi.
Izvor: Iz teksta bacc. therap. occup. Ivana Ugarkovića/ Vodič za starije građane grada Zagreba