Pretraživanje

Kreativna zabava uz decoupage dekoriranje

Malo slobodnog vremena može se ispuniti zanimljivim kreativnim aktivnostima, osobito ako vam je to nešto novo, a posebno ako privučete i pozornost kreativnih prijatelja. Jedna je od zanimljivih mogućnosti ukrašavanje predmeta decoupage (dekupaž) ili salvetnom tehnikom.
Kreativna zabava uz decoupage dekoriranje
Riječ je o umjetnosti dekoriranja predmeta lijepljenjem komadića izrezanog papira ili salvete uz kombinaciju raznih boja, efekata, pozlaćenih listića i drugih dekorativnih elemenata. Neki običan ili stari predmet poput male kutije ili komada namještaja prekriva se izrezanim komadićima novina, posebnim decoupage papirima ili salvetama. Svaki sloj potrebno je zaštititi lakom dok se sve zajedno ne stopi s površinom.
Sama riječ decoupage potječe iz francuskog jezika, od glagola decouper, što znači izrezati ili rezati. Pretpostavlja se da sama tehnika decoupagea izvorno potječe iz istočnog Sibira, gdje je upotrebljavana u neobične svrhe – služila je za ukrašavanje grobnica. Odatle je ta tehnika našla svoj put do Kine, gdje je u 12. stoljeću izrezani papir služio za ukrašavanje različitih predmeta poput svjetiljki, prozora, kutija i sl., a u 17. stoljeću preko Venecije i trgovaca našla je svoj put i do Europe.
Mary Delany bila je najpoznatija dekupažistica u povijesti, a u svojim sedamdesetima dosegnula je veliku slavu svojim umjetničkim djelima koja je izrađivala za Đuru III., kralja Velike Britanije i Irske, te kraljicu Charlotte od Engleske.
I danas se spori oko toga koliko je decoupage uistinu umjetnost jer se ne proizvodi nešto 'novo'. No bila to umjetnost ili tek stil dekoriranja, za decoupage je potrebno imati određen talent, smisao i osjećaj. Pravi izbor motiva, kompozicije i mjere za detalje čini veliku razliku između dekoriranih predmeta.
Ako ste se i vi zainteresirali za ovu tehniku, neki od predmeta koje možete dekorirati su namještaj, fotoalbumi, keramika, police, okviri i ogledala, dok motivi i slike kojima se možete koristiti za decoupage dolaze iz raznih papirnatih izvora kao što su novine, časopisi, katalozi, knjige, tiskani crteži, papiri za umatanje, čestitke, tkanine, čipka i papirnate salvete. Za detaljne upute najbolje se raspitati u trgovinama koje drže opremu za hobije. Kada jednom svladate osnove, decoupage postaje pravi izbor kreativne zabave.
Izvor: Decoupage.com