Pretraživanje

Jeste li znali da društvene mreže čuvaju mentalno zdravlje starijih osoba?

Dobre vijesti – druženje uz pomoć društvenih mreža može pomoći starijim osobama koje pate od bolova, smanjujući njihov rizik za razvoj depresije, objavljeno je u znanstvenom radu u časopisu Journals of Gerontology.
Jeste li znali da društvene mreže čuvaju mentalno zdravlje starijih osoba?
Važno je znati da su starije osobe koje pate od kroničnih bolova izložene riziku depresije.
Istraživanjem je obuhvaćen 3401 ispitanik stariji od 67 godina, a uvjet je bio da žive u svojim domovima. Oko trećine ispitanika živjelo je samo, a 1833 ili 54 posto navelo je da je u prethodnih mjesec dana patilo od bolova.
Među ljudima koji su patili od bolova stopa depresije bila je niža u skupini koja se koristila društvenim mrežama za kontakte. Šest posto onih koji su se koristili društvenim mrežama žalilo se na depresiju, u usporedbi s 15 posto onih koji to nisu činili.
Ovo je istraživanje važno zato što je jedno od prvih koje se bavilo pitanjem mogu li društvene mreže ublažiti stres od izolacije koja je posljedica bolova, kazao je voditelj studije Shannon Ang sa Sveučilišta Michigan u Ann Arboru.
“Korištenje društvenim mrežama za održavanje kontakata s članovima obitelji i prijateljima dobar je način kompenzacije za starije osobe koje zbog bolova moraju ograničiti svoje društvene aktivnosti. Društvene mreže neće zamijeniti susrete uživo, no nadomjestit će smanjenu tjelesnu aktivnost”, kazao je Ang.
Stručnjaci ističu da starije osobe mogu imati osjećaj društvene potpore i nakon telefonskih poziva i videokonferencija te korištenja mobilnim aplikacijama i druge tehnologije sa sličnim učincima.