Pretraživanje

Kupus – kralj zime!

Ljekovitost kupusa poznata je još od davnina. To ne čudi jer je kupus bogat izvor vitamina C, E, K i B te sumpora, kalcija i željeza, a donosi i niz zdravstvenih pogodnosti.
Kupus – kralj zime!
Idealan je za gubitak težine jer kuhani kupus sa samo 33 kalorije po šalici ima malen udio masnoća i bogat je vlaknima. Sadržava i tartronsku kiselinu, koja usporava pretvorbu šećera i ostalih ugljikohidrata u masnoću, što ga čini idealnom namirnicom ako ste na dijeti.
Kupus je i hrana za mozak. Pun je vitamina K i antocijana, koji doprinose boljoj mentalnoj funkciji i koncentraciji. Te hranjive tvari također sprečavaju oštećenje živaca te poboljšavaju obranu od Alzheimerove bolesti i demencije. Upravo crveni kupus ima najveću količinu tih hranjivih tvari.
Kupus također sadržava spojeve lupeol, sinigrin i sulforafan, koji potiču aktivnost enzima i zaustavljaju rast kancerogenih tumora. Uz to, visoka razina kalija pomaže u održavanju krvnih žila prohodnima, olakšavajući protok krvi.
'Kralj zime' pomaže i pri detoksikaciji. Visok sadržaj vitamina C i sumpora u kupusu uklanja toksine (slobodni radikali i mokraćna kiselina), koji su glavni uzročnici artritisa, kožnih bolesti i reume.
Topli oblog napravljen od listova kupusa može olakšati i glavobolju. U gazi smrvite list kupusa i stavite je na čelo. Izvrstan je i kao protuupalno sredstvo pa pomaže kod artritisa i reume, a također je dobar saveznik ako imate problema s dišnim putovima. Prirodni crveni pigment crvenog kupusa snižava i razinu šećera u krvi te pojačava proizvodnju inzulina.
Uza sve dobrobiti kupusa, ipak obratite pozornost na vlastito zdravstveno stanje i preporuke vašeg liječnika, kako biste bili sigurni da vam odgovara.
Izvor: živim.hr