Pretraživanje

Zašto su društvene mreže sve privlačnije starijim osobama?

Mnoge starije osobe ruše brojne predrasude, pa tako i onu da su im tehnologija i društvene mreže posve strani i da se njima nevoljko koriste. Volja za druženjem i želja za učenjem rezultirale su time da su upravo oni najbrže rastuća populacija na Facebooku. U Hrvatskoj ima gotovo 400 tisuća korisnika te mreže starijih od 50 godina, a to je dvostruko više nego 2014. godine. U nastavku donosimo prednosti koje ostvaruju zahvaljujući korištenju Facebooka, ali i društvenih mreža općenito.
Zašto su društvene mreže sve privlačnije starijim osobama?
Društvene mreže izvanredan su alat za održavanje kontakta, osobito za starije osobe, koje su na taj način u kontaktu s djecom i unucima. Možda također pronađu nekadašnje 'cimere' s fakulteta, bivše kolege s posla, najbolje prijatelje iz kvartova u kojima su odrasli, pa čak i iz škole, te mnoge za koje su mislili da ih zbog životnih okolnosti više nikada neće vidjeti.
Baš kao i svim ostalim korisnicima, društvene mreže i starijima donose i općenito zanimljive stvari, a to su pregledavanje videozapisa, čitanje postova na blogu, dijeljenje fotografija i vođenje razgovora. Starije osobe koriste se društvenim mrežama i kako bi naučile više o temama koje ih zanimaju. U nekim slučajevima to ih može navesti da na nov način pristupe svojim hobijima.
Posebno je zanimljiva i prilika da pogledaju televizijske emisije i filmove iz svoje mladosti te pronađu videozapise iz prošlih vremena. Usto mogu pronaći e-knjige i članke te niz drugih izvora informacija koje ih zanimaju. Na raspolaganju su im i igre koje mogu igrati sami ili s obitelji i prijateljima. Iz svega toga može se zaključiti da društvene mreže uistinu pružaju osjećaj uključenosti i onima koji su sami u svojem domu.
Starije osobe imaju nevjerojatne priče i sjajne ideje. Kroz društvene medije one mogu dijeliti sve te zanimljive stvari s drugima. Mogu pisati o tome kakav je život bio kada su odrastali ili kako su se stvari promijenile tijekom njihova života. Umrežavaju se i nude savjete i mentorstvo mlađim osobama i studentima te imaju priliku pokrenuti razgovore o mnogim temama s drugima osobama svoje dobi.
Kao i svemu u životu, tako i informacijama i komunikaciji na društvenim mrežama treba pristupiti s dozom opreza te iskoristiti sve prednosti koje takve mreže pružaju.