Pretraživanje

Zašto je potrebno tjelesno vježbanje u starijoj životnoj dobi?

Rekreacija predstavlja cjelokupnu čovjekovu aktivnost izvan radnog procesa, izabranu po vlastitoj želji, a pozitivno usmjerenu razvoju cjelokupne osobnosti. Gledajući stručno, rekreaciju sistematiziramo u pet područja u kojima se čovjek treće životne dobi može najlakše rekreirati.
Zašto je potrebno tjelesno vježbanje u starijoj životnoj dobi?
Na prvome mjestu to je područje kulture, sa svih sedam grana umjetnosti. Na drugom su mjestu društveno-zabavne aktivnosti kao što su pjevanje, plesanje, razne društvene igre, kartanje i, naravno, nisu na granici umjetnosti! Na trećem su mjestu sakupljačke i tehničke aktivnosti te primijenjena umjetnost. To su razni hobiji, potom izrada predmeta iz različitih materijala, a nisu umjetničke vrijednosti! Četvrto je područje najzastupljenije, a to je područje fizičke kulture, u kojem u rekreativne svrhe primjenjujemo sve pojavne oblike športa. Od elementarnih vještina hodanja, trčanja, skokova, bacanja, plivanja, gimnastike, biciklizma, planinarenja, sposobnosti obrane do svih igara s loptom ili bez nje. I na kraju imamo aktivnosti u prirodi kao što su hodanje, branje gljiva, ljekovitog bilja ili cvijeća, slikanje i slično.
Mnoga dosadašnja istraživanja, a posebno tjelesno (rekreativno) vježbanje u 11 zagrebačkih domova za starije osobe te diljem Hrvatske, pokazala su da sustavnim provođenjem redovitog tjelesnog vježbanja dolazi do niza pozitivnih promjena u organizmu, pa tako možemo ustvrditi da se ponajprije povećava stupanj zdravlja u cjelini, a usporava proces starenja. Nadalje, znatnije je poboljšanje funkcije respiracijskog sustava kao i funkcija središnjeg živčanog sustava. Zamijećene su povoljne biokemijske promjene u organizmu, kao što su povećanje količina glikogena u jetri i mišićima, uz povišenje aktivnosti velikog broja fermenata i hormona. Također je pojačano iskorištavanje bjelančevina te povećana količina hemoglobina i broja eritrocita. Pronađene su i dokazane čak i pozitivne promjene u koštanom i zglobnom tkivu! Vježbanjem se osobito jačaju obrambene snage organizma i time sprečava razvoj bolesti, a može se pravilno usmjeravati i utjecati na razvoj i održavanje antropometrijskih, motoričkih, funkcionalnih i adaptacijskih sposobnosti te na znatniju prilagodljivost u sociološkom smislu.
Vježbanje dovodi do smanjenja smetnji psihičkog i somatskog ustrojstva organizma, kao što su različita depresivna stanja, senilne i presenilne psihoze te klimakterične tegobe. Unatoč trošenju energije pri vježbanju, ono efikasno uklanja umor. Stoga na kraju doista sa sigurnošću možemo ustvrditi, vježba i kretanje povećavaju stupanj zdravlja, zadovoljstva i sreće! Prije odluke o određenim aktivnostima, preporučujemo da se konzultirate sa svojim liječnikom.
Izvor: Iz članka prof. Nikole Turka / Vodič za starije građane grada Zagreba