Pretraživanje

Zimska aromaterapija

Aromaterapija u zimsko doba najčešće je povezana sa zaštitom od virusa, no isto tako i s raspoloženjem i smirivanjem. U te svrhe u difuzeru možete koristiti već dobro poznata eterična ulja.
Zimska aromaterapija
Kada se govori o antivirusnim eteričnim uljima, na prvom je mjestu ravensara (ravintsara, Cinnamomum camphora kemotip cineol) – koja se smatra sigurnim eteričnim uljem i za djecu i za odrasle, naravno, u dopuštenim koncentracijama. Eterično ulje Eucalyptus radiata ujedinjuje pak djelovanje bora i ravensare te je učinkovito protiv virusa i olakšava disanje.
Ako ste poželjeli da vam difuzer prostorijom rasprši eterična ulja za raspoloženje i smirivanje, koje je u zimsko vrijeme svima tako potrebno, najbolje je koristiti nekoliko eteričnih ulja – naranča, mandarina, prava lavanda i ylang-ylang. Naranča, lavanda i ylang uistinu su eterična ulja namijenjena opuštanju, a kombinacija naranče i ylanga idealan je zimski izbor.
S druge strane, moderna božićna drvca sve manje miriše kako bi trebala te očito proizvode manje pinena pa pokraj drvca, ako ga imate u domu, u difuzer stavite eterično ulje bora ili jele i problem je riješen.
Ne preporučuje se korištenje ulja klinčićevca i kore cimetovca. To se možda na prvu čini kao dobra ideja jer su to ipak mirisi kuhanog vina, no bolje ih je izbjegavati. Klinčićevac je iritativno, a kora cimetovca vrlo iritativno eterično ulje. Jedna kap u prostoru neće biti problem, ali više može iritirati sluznice i oči, a rukovanje njima može prouzročiti nadražaje na koži.
Važno je držati se sigurnih eteričnih ulja i o svemu se raspitati kod stručnjaka ili preporuke potražiti u pouzdanim trgovinama.
Izvor: Adiva.hr