Pretraživanje

Jeste li se već okušali u nekoj od besplatnih online igara idealnih za seniore?

Na spomen online igara mnogi prvo pomisle na brze, komplicirane akcijske igre namijenjene ponajprije mladima. Ali što je sa seniorima? Internet je prepun besplatnih online igara koje su idealne za starije osobe i pomažu im u održavanju kognitivnih sposobnosti i memorije, ali ih i zabavljaju.
Jeste li se već okušali u nekoj od besplatnih online igara idealnih za seniore?
Idealne igre za populaciju stariju od 65 godina nazivaju se casual videoigre. One imaju jasna i jednostavna pravila i ciljeve te ih može naučiti igrati svatko tko poznaje osnove rada na mobilnom telefonu ili računalu. Također, vrijeme igranja znatno je kraće od igranja akcijskih igara i nisu toliko zamorne. Naprotiv, igračima predstavljaju zabavnu mentalnu aktivnost. Uz to što su pametne, korisne i zabavne, pružaju i izvrsnu dozu prijeko potrebnog opuštanja u danu. Postoje različiti žanrovi casual igara, stoga će svi moći pronaći onaj koji im najbolje odgovara.
Neke od najzanimljivijih igara koje stariji građani mogu pronaći u online svijetu su šah, rješavanje matematičkih zavrzlama, igre slaganja riječi, različite puzzle ili virtualni Memory.
  1. Šah
Partija šaha u online okruženju može biti zanimljiva alternativa za one koji i inače uživaju u šahu. Online šah igra se ili protiv računala ili protiv drugih igrača, a moguće je odabrati razinu od početničke do velemajstorske. Ako zapnete, uvijek vam stiže koristan savjet za idući potez, pa tako uz dobru zabavu uvijek možete i naučiti nešto što do tada niste znali i tako usavršiti svoju igru.
  1. Matematičke zavrzlame
Matematičke online zavrzlame sjajan su način za očuvanje dobrog pamćenja i koncentracije. Internet nudi nebrojeno mozgalica s brojevima, a moguće je, kao i u šahu, odabrati željenu razinu složenosti i težine.
  1. Igre slaganja riječi
Zagonetke, premetaljke, križaljke, osmosmjerke... – izbor je gotovo neograničen. Oni koji uživaju u slaganju riječi u svim mogućim kombinacijama uz online igre dolaze na svoje. Izbor je doista velik, pa kad vam jedna igra postane prejednostavna ili kada prođete sve razine, pronaći ćete još mnogo varijacija na temu.
  1. Puzzle
Slaganje puzzli svim generacijama predstavlja zabavu i priliku da vježbaju koncentraciju i pamćenje. Baš kao i puzzle koje možemo primiti u ruke, online puzzle u digitalnom obliku također dolaze u mnogobrojnim oblicima i dimenzijama te razinama zahtjevnosti.
  1. Memory
Memory je još jedna igra u nizu onih koje pružaju dobrobit za pamćenje i koncentraciju. Uz dobru zabavu vrijeme brzo proleti, iako usredotočenost na igru mora biti na visini. Što češće igrate ovakav tip igara, to će se više povećavati razina vaše koncentracije, što će vam pomoći i u obavljanju svakodnevnih aktivnosti i zadataka.
Dobra je vijest da je 90 % igara koje korisnici mogu preuzeti na svoje mobilne telefone potpuno besplatno. Besplatne online igre mogu se pronaći u aplikaciji Google Play (ako se koristite telefonom sa sustavom Android), u App Storeu (ako imate iPhone) ili jednostavnim pretraživanjem željenog pojma na Googleu. Ako je igra besplatna, to će biti jasno naznačeno. Također, ako postoje neki dijelovi igre koji se plaćaju, to će također biti jasno naznačeno i bez vašeg dopuštenja ili upisivanja podataka i broja kartice nitko vam nikada neće moći naplatiti igranje online igre.
Izvor: NCBI