Pretraživanje

Prevencija srčanih tegoba tijekom blagdana

Zimsko vrijeme i blagdansko razdoblje mnogim starijim osobama donose dodatne zdravstvene poteškoće, među kojima su najčešći kardiovaskularni problemi. Naime, niske temperature te obiteljska i prijateljska druženja podrazumijevaju povećanu konzumaciju hrane i alkoholnih pića, emocionalni i fizički stres kao i izostanak zdravih navika, među kojima je dominantan manjak tjelesnih aktivnosti. Posljedice su onda negativna iskustva sa srčanim tegobama.
Prevencija srčanih tegoba tijekom blagdana
Da ipak nije riječ o bezazlenim činjenicama pokazuju i određene studije prema kojima je broj srčanih udara povećan tijekom blagdana, a neki podaci govore o povećanju od čak 30 posto ili više u odnosu na ostatak godine. Kao prvi krivac optuženo je hladno vrijeme tijekom prosinca i siječnja, ali slične statistike bilježe se i u krajevima u kojima prevladava trajno toplo vrijeme.
Savjeti kako spriječiti srčano-žilne probleme u vrijeme blagdana:
  • Budite umjereni u blagdanskoj hrani, ograničite hranu s visokim udjelom zasićenih masnoća, pazite na dovoljan unos ribe, voća i povrća.
  • Budite umjereni u konzumaciji alkoholnih pića, zamijenite ih izvorskom ili mineralnom vodom.
  • Održavajte tjelesnu aktivnost tijekom blagdana, ne dopustite porast tjelesne težine, smanjite stres.
  • Na hladnom vremenu budite oprezni s teškim tjelesnim aktivnostima.
  • Redovito uzimajte lijekove, ne zaboravite ih ako putujete.
  • Ako ste već liječeni zbog srčano-žilnih bolesti, pridržavajte se uputa kardiologa, uzimajte lijekove te se redovito kontrolirajte.