Pretraživanje

Savjeti i upozorenja kako se zaštititi od prijevara

Broj žrtava prijevara stalno se povećava, posebno starijih osoba koje žive same, pa nikad nije dovoljno upozorenja. MUP redovito podsjeća na korisne savjete koje uvijek treba imati na umu, pa donosimo kratak pregled kako se jednostavno zaštititi radi izbjegavanja neugodnih situacija.
Savjeti i upozorenja kako se zaštititi od prijevara
1. Ne puštajte nepoznate osobe u dom i ne otvarajte vrata nepoznatim osobama sve dok niste sigurni o kome je doista riječ i što želi.
2. Koristite 'špijunku' kako biste provjerili tko je pred vratima i koristite sigurnosni lanac na vratima.
3. Ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje po svaku cijenu uz mnogobrojne izgovore žele ući u vaš dom. Pustiti ih u svoj dom bez provjere velik je rizik.
4. Ako vas nazovu na telefon i predstave se kao zaposlenici banke ili neke druge institucije, pokušavajući doznati broj vašeg bankovnog računa ili kartice, nikako ne otkrivajte te podatke. O takvom pozivu odmah obavijestite policiju.
5. Starije osobe koje žive same ne bi to trebale otkrivati nepoznatim osobama. Ako im u najavljeni posjet dolaze nepoznate osobe, bilo bi dobro pozvati nekoga od obitelji ili susjeda da im se pridruži.
6. Ako odlazite na put, nikako nemojte spuštati rolete na prozorima jer rolete koje su dulje vremena spuštene privlače pozornost prevaranata i provalnika.
7. Ako se osoba predstavi kao službena osoba (policajac, inspektor, kontrolor komunalnih usluga i slično), zatražite na uvid službenu iskaznicu. Dobro je znati da su sve službene osobe dužne imati i dati na uvid službene dokumente. Ako vam je osoba i dalje sumnjiva, prije puštanja u dom, prvo telefonom provjerite je li tu osobu uputila služba koju navodno predstavlja.
8. O svakom sumnjivcu, a tako i o prijevari, odmah treba obavijestiti policiju na telefonski broj 192. Ako je nepozvana osoba uporna u namjeri da uđe u dom, policija savjetuje da odmah obavijestite obitelj ili susjede. Korisno je upamtiti izgled osoba, primjerice boju kose i očiju, visinu i stas te karakteristike govora, kao i podatke o vozilu kojim su se sumnjive osobe dovezle.
 
Izvor: MUP/ Pravni vodič