Pretraživanje

Vježbe koje mogu održati sposobnost pamćenja

Pamćenje je sposobnost zadržavanja i dosjećanja ranije usvojenih sadržaja. Sa starenjem dolazi do promjena u pamćenju, ali ne jednako u svim njegovim oblicima. Smanjuje se sposobnost usvajanja novih znanja i produženo je vrijeme dosjećanja te prepoznavanja prije naučenih sadržaja, ali obično su ti podaci očuvani. U nastavku donosimo vježbe za pamćenje preuzete iz članka prof. dr. sc. Jasminke Despot Lučanin u Vodiču za starije građane grada Zagreba.
Vježbe koje mogu održati sposobnost pamćenja
Smanjenje sposobnosti pamćenja sa starenjem se može bitno smanjiti, a ove vježbe mogu pomoći osobi da se prilagodi i nauči nositi sa slabijim pamćenjem. Postoje različiti načini za održavanje sposobnosti pamćenja. Primjerice, s pomoću različitih mnemotehnika moguće je učiniti pamćenje učinkovitijim: vizualiziranje („Vidim naočale na radnom stolu.“), stvaranje asocijacija (ime Biserka – ogrlica od bisera), stvaranje mentalne mape (važnije zgrade u nekom gradu) i razbijanje podataka u manje logične cjeline.
Osim toga, poticanje nekih navika ponašanja olakšava pamćenje, odnosno prisjećanje onoga što nam je važno. Stoga je dobro stvoriti naviku da zapamtimo važne stvari, više puta ponavljati ono što želimo zapamtiti, zapisivati u podsjetnik ono što ne možemo zapamtiti, izbjegavati da se oslanjamo na druge i njihovo pamćenje te ostati stalno mentalno aktivan zadržavajući navike čitanja, praćenja dnevnih zbivanja, rješavanja križaljki i sl. te ostalih intelektualnih aktivnosti.
Tijekom svakog dana u životu, u obavljanju bilo kojeg posla ili aktivnosti, moguće je održavati vlastito pamćenje. Tako se preporučuje redovito i aktivno sudjelovati u aktivnostima dnevnog života, planirati svoj dan, provoditi aktivnosti jednu po jednu, zabilježiti važne događaje i zadatke, napisati upute kako se provode nove aktivnosti, koristiti se alarmom za podsjećanje na važne aktivnosti i događaje, redovito čitati dnevne novine ili slušati vijesti te voditi dnevnik.
Izvor: Iz članka prof. dr. sc. Jasminke Despot Lučanin/ Vodič za starije građane grada Zagreba