Pretraživanje

Vodič kroz bogatu kulturnu ponudu na Adventu

Na ovogodišnjem Adventu u Zagrebu poseban je naglasak na kulturne događaje koji Zagrepčane i sve goste uvode u blagdansko raspoloženje i iščekivanje Božića. Organizatori su osmislili niz kulturnih i glazbenih festivala u crkvama i kulturnim institucijama te na otvorenim prostorima, a klasičnom glazbom žele vratiti duh i ljepotu božićnog vremena.
Vodič kroz bogatu kulturnu ponudu na Adventu
S nekih od najljepših zagrebačkih balkona u Tkalčićevoj ulici dopirat će melodije u izvedbi šesteročlanog sastava limenih puhača Ad gloriam brass, dok se u katedrali Marijina Uznesenja održava Adventfest i to je prilika je da se uživa u najvećim i zvukovnom paletom najljepšim orguljama u Hrvatskoj. Uživati se može i na Festivalu adventskih i božićnih pjesama, koji čini dio adventske čarolije.
Na Katarininu trgu Zagrebački solisti pripremili su glazbenu poslasticu po uzoru na Bečki advent i Novogodišnji koncert, a na više lokacija smjestio se i Advent Classic, klasična glazba u izvedbi vrhunskih hrvatskih glazbenika. I u crkvi sv. Katarine, Zagrebački komorni orkestar izvodi djela vrhunskih skladatelja, dok se u posebnom ambijentu crkve sv. Blaža u Deželićevoj održava niz koncerata koji pozivaju na zajedništvo u blagdanskom ozračju adventa.
Advent je i u kazalištima. U Hrvatskom narodnom kazalištu, najljepšem kazalištu grada Zagreba, mogu se poslušati i pogledati operni i baletni klasici poput La Boheme, Čarobne frule i Orašara. U Vidri se pak može uživati u adventskom programu najstarijeg dramskog studija slijepih i slabovidnih osoba na svijetu “Novi život”. Adventski program spreman je i u koncertnim dvoranama Vatroslava Lisinskog i u Hrvatskom glazbenom zavodu, a zaplesati se može na AdventTangu, festivalu argentinskog plesa i glazbe.
Kulturna ponuda ne bi bila potpuna da svojim adventskim programom nisu uključeni i muzeji. U Etnografskom muzeju može se pogledati izložba “Advent uz najljepše priče časne sestre Samuele“, u Muzeju za umjetnost i obrt održava se izložba božićnih i novogodišnjih čestitki, uz dodatan program, dok se u galeriji Arheološkog muzeja može uživati u “Magister Giottu” – multimedijskoj, virtualnoj izložbi koja prikazuje talijansku kapelu Scrovegni u Padovi koju je freskama ukrasio slavni talijanski slikar Giotto.
U Umjetničkom paviljonu održava se izložba “Vlaho Bukovac i Alexandre Cabanel – povijesni susret učenika i učitelja“, a u galeriji Klovićevi dvori izložbe Nikole Reisera pod nazivom “Retrospective“ te Vladimira Becića, jednog od najvažnijih umjetnika hrvatske moderne umjetnosti. Još jedna zanimljiva izložba krije se u Mimari, a riječ je o Muzeju prijateljstva – izložbi posvećenoj ženskom prijateljstvu.
I za kraj, kulturnu ponudu možemo zaokružiti Adventom s Aklapelom. Naime, dubrovačke klape ispunit će zagrebačke trgove tradicionalnom dubrovačkom kolendom i čestitati nadolazeći Božić i Novu godinu.
Izvor i više informacija na www.adventzagreb.com