Pretraživanje

Prevencija padova u domu populacije 65+

Populacija 65+ u svojim je domovima izložena brojnim rizicima, a kao najveći i najčešći rizik ističe se pad starije osobe. Posljedice pada mogu biti lakše, ali mogu biti i fatalne. Okolina u kojoj starija osoba živi treba biti prilagođena njezinim potrebama i kretanju, a u nastavku donosimo neke od čimbenika koje je potrebno uzeti u obzir.
Prevencija padova u domu populacije 65+
Podovi ne bi smjeli biti skliski i neravni, a tepihe bi kao najčešće uzročnike padova trebalo izbaciti iz stanova, a ako i jesu u stanu njihovi rubovi ne bi smjeli biti izvrnuti prema van. Žice od kućanskih aparata ili telefona ne bi smjele biti po podu, već sa strane na zidu kako bismo izbjegli zapinjanje za njih. Sva mjesta unutar stambenog prostora, kao i okućnica, hodnik, haustor moraju biti dobro osvijetljena.
Ako postoje stepenice, one bi trebale imati hrapave i protuklizne rubove, a prva i zadnja bi trebale biti posebno označene. Stepenice trebaju biti posebno osvijetljene kao i hodnici koji povezuju sobu i kupaonicu ili WC. Rukohvati, prema mogućnosti, trebaju biti s obje strane stepenica, te označeni tako da i dodirom osoba može raspoznati gdje se nalazi ( na početku ili na kraju stepeništa). Kade i tuš kabine bi trebale imati protuklizne gumene podloge, kao i adekvatne rukohvate kako bi osoba mogla na siguran način ući i izaći iz njih. Bilo bi dobro da, unutar istih, postoji i sjedalica fiksirana u zid kako bi aktivnost tuširanja bila maksimalno sigurna. U cijelom životnom prostoru bi trebalo biti dovoljno manevarskog prostora za samostalno kretanje, kao i za kretanje uz pomoć štapa ili štake, ako se osoba njima koristi.
Naravno, i sama osoba bi trebala učiniti neke promjene svog ponašanja u smislu nošenja naočala, ako su joj potrebne, i nošenja stabilne obuće s niskom petom. Isto tako, potrebno je izbjegavati nošenje dugih odjevnih predmeta, penjanje na stolce, nošenje velikih predmeta koji zaklanjaju pogled itd., a sve s ciljem prevencije od pada, te omogućavanja lakšeg kretanja.
Procjenjivanje funkcionalne sposobnosti i samostalnosti unutar životnog prostora starijih osoba provode radni terapeuti, zdravstveni stručnjaci koji iz rezultata dobivenih različitim skalama dnevnih aktivnosti mogu predložiti i/ili intervenirati kako bi se ergonomski uredio životni prostor, te na taj način povećala kvaliteta života populacije 65+.
Izvor: Iz teksta bacc. therap. occup. Ivana Ugarkovića/ Vodič za starije građane grada Zagreba